Dula - dobra vila porodilja

Ko je dula?

IMG_3196

Dula kao podrška trudnici

Dula je žena koja veruje u sposobnost svake žene da rodi svoju bebu, žena koja zna vrednost rađanja u radosti, žena koja je sposobna da veruje u ženu koja rađa čak i kad ona sama i drugi oko nje, sumnjaju u nju. Dula će pomoći ženi da zauzme položaj koji joj najviše prija, masiraće je da joj olakša trudove, stavljaće obloge, držati za ruku sa čvrstim uverenjem da ona to može. Ili, ukoliko to žena želi, samo će sedeti pored nje i biće tu za nju.

Zašto imati dulu na porođaju?

Ustaljeno je verovanje, čak i kod žena, da žena treba da rađa sama. Međutim, kada se nađu u vrtlogu porođaja, većina žena poželi da ima podršku, odnosno da ima na koga da se osloni. To znamo i iz iskustava majki koja se prepričavaju nakon što se porode, da im je tokom porođaja najteže bilo to što su satima bile same, u neudobnom, ležećem položaju. Dula na porođaju pruža upravu tu, toliko željenu i potrebnu, neprestanu prisutnost. Ona bdi nad ženom, ohrabruje je i bodri, pomažući joj tako da prođe kroz iskustvo rađanja svog deteta u punoj svojoj snazi. Uz dulu, žena nije ostavljena da sama pronađe izlaz iz eventualne patnje i bola u kom se nalazi, već ima saveznicu koja veruje u nju celim svojim bićem.

Istraživanja pokazuju da se uz kontinuiranu podršku dule:

• povećava verovatnoća da porođaj bude prirodan (12%)
• smanjuje verovatnoća za medicinskim intervencijama, kao što je carski rez (28%) korišćenje indukcije (40%) ili epiduralne anestezije, vakuum ekstraktora ili forcepsa
• porođaj ubrzava i po nekoliko sati
• povećava zadovoljstvo iskustvom rađanja (34%)
• povećava broj mama koje uspešno doje svoje bebe
• smanjuje se verovatnoća oboljevanja od postporođajne depresije, roditelji se osećaju sigurnije, pa se samim tim bolje i sa većim samopouzdanjem prilagođavaju novom porodičnom životu

Dula - ženina podrška

Dula – ženina podrška

Razlika između babice i dule

Važno je da znamo da dula nije isto što i babica.
Babica je medicinski radnik, ona ima znanje i veštinu da bude uz ženu tokom porođaja i stara se o tome da sa medicinske tačke gledišta na porođaju prođe sve kako treba.
Dula nije medicinski radnik, iako veoma dobro poznaje fiziologiju porođaja. Dula je, takođe podrška i pomoć samoj babici, nikada zamena za nju.

Bliskost i poverenje

Odnos dule i trudnice započinje još tokom trudnoće, kada se one upoznaju i viđaju nekoliko puta pre samog porođaja. Tokom tih susreta trudnica i dula se bolje upoznaju, razgovaraju o trudničinim željama, planovima, sumnjama, strahovima…
Od velike je važnosti da dula i trudnica budu na istim talasnim dužinama, da se međusobno razumeju i da s lakoćom ostvare bliskost i uzajamno poverenje.
Dopadanje na prvom susretu i osećaj opuštenosti u prisustvu birane dule je možda najbolji znak da se od nekoliko dula odabere ona koja je za određenu ženu prava.

Kako se postaje dula?

U svetu postoji nekoliko dula organizacija, koje se međusobno razlikuju prema programu i dužini trajanja obuke.
Naše dule su završile zvaničnu Dona International obuku koju je vodila Réka Dézsi, sertifikovana dula edukatorka iz Mađarske.
DONA International je najveća organizacije u svetu koja se bavi obukom i promocijom dula. Obuka kod nas se održava jednom godišnje.