Najčešća pitanja

Naše dule

Naše dule

1. Da li se podrška dule odnosi samo na prirodan porođaj?

Ovo je uobičajena, pogrešna pretpostavka. Dula pruža podršku na svakom porođaju i obučena je da bude podrška majci, ne samo u nemedikalizovanom porođaju, već i porođaju uz epidural i porođaj carskim rezom. Mi smo tu da podržimo i prihvatimo sve što majka oseća da će doprineti njenom idealnom porođaju, ne našem.

2. Šta dula zaista radi na porođaju?

Dula je nemedicinski deo tima na porođaju, podržava ženu da čini informisan izbor i pruža emotivnu i fizičku podršku i pomoć ženi i njenom partneru tokom trudnoće i na samom porođaju. Dula radi razne stvari, poput masaže, hidroterapije, tehnika relaksacije, vežbe disanja, predlaže položaje za smanjenje bola, pomaže partneru da se uključi u sam proces porođaja i most je u komunikaciji između žene i medicinskog tima.

3. Da li dula može da mi pomogne da što duže ostanem kod kuće?

Dula poznaje fiziologiju porođaja kao i faze porođaja. Ona je tu da vam pomogne da donesete najbolju odluku za sebe i ne donosi odluku umesto vas. Uz adekvatnu podršku i ohrabrenje, prvi strahovi i sumnje moći će da se rastvore i da kod kuće ostanete duže od prvog znaka porođaja. Ipak, krajnja odluka za kretanje u porodilište je na vama.

4. Moj muž/partner će biti na mom porođaju, da li nam je i tada potrebna dula?

Očeva ljubav i pažnja su ohrabrenje, uteha i podstrek ženi tokom porođaja. Ljubav koju deli sa majkom i detetom i potreba da zaštiti svoju porodicu su neprocenjiv dar koji samo on može da pruži. Medutim, u vrtlogu porođaja, postoje trenuci poput ženinog instinktivnog ponašanja koje otac možda ne može da razume i tada on može postati uznemiren, zabrinut, dok sa druge strane, dula zna da je to normalan proces porođaja. Muž/partner može videti ženu u velikim bolovima i pomisliti da je žena u velikoj patnji i osećati se bespomoćno jer ne zna kako da joj pomogne. Dula tada može biti ohrabrenje ocu, dok istovremeno pomaže ženi da se nosi sa porođajnim bolovima na njen jedinstven način. Dula ima znanje i veštine koje mogu pomoći ocu da se opusti, a isto tako, ukoliko želi da bude aktivno uključen u podršku ženi, dula će mu pokazati kako na primer može da masira ženu i kako da joj bude oslonac tokom kontrakcija.

5. Koliko dula naplaćuje?

Dula je profesija kao i bilo koja druga, što znači da svaka dula ima svoju cenu za usluge koje ona pruža. S obzirom da je dula potpuno nova profesija kod nas koja tek treba da zaživi, dule su vrlo dostupne. Uobičajeno da dule koje stiču prva iskustva, ostave porodici da odredi koliko će joj platiti za pružene usluge, iskusnije dule naplaćuju između 100 i 200 eura, a moguće je da ima i onih koje su spremne da volontiraju kako bi stekle potrebno znanje za dalje usavršavanje. Primarni motiv u ovom poslu svakako nije zarada, tako da se o plaćanju konsultujte sa svakom dulom posebno.

6. Kada treba da pozovem dulu da dodje na porodjaj?

U danima oko termina porođaja verovatno da ćete se bar jednom čuti sa svojm dulom. Kako većina nas ima i malu decu i posao, poželjno je da imamo dovoljno vremena da organizujemo svu potrebnu pomoć i podršku tokom našeg odsustva. Zato je najbolje pozvati dulu na prvi znak ili sumnju da je porođaj počeo. Vrlo verovatno da ćete i sami osetiti da želite da se opustite sami ili sa partnerom, pokušate da odspavate i da će vam dula biti potrebna tek malo kasnije, ali znaćete da neko bdi i misli na vas, šaljući vam svu svoju podršku već tada.